Пошук

Проєкт «Сімейні ферми»

Дата: 10.08.2020 16:15
Кількість переглядів: 569

Фото без опису

ТОВ «УкрМілкІнвест» протягом тривалого часу ефективно розвиває напрямок молочного тваринництва у Рівненській області, ставши за цей час одним з найбільших регіональних виробників молока. Компанія завжди націлювалася на вивчення та впровадження передового досвіду та сучасних практик ведення молочного тваринництва, беручи участь у науково-практичних виставках, семінарах, навчальних програмах, відвідуючи передові вітчизняні та закордонні підприємства.

Кілька років тому ТОВ «УкрМілкІнвест» виступила ініціатором створення Кластеру «Натуральне молоко» – регіонального об’єднання молочних підприємств та зацікавлених у розвитку молочного тваринництва організацій та інституцій. Окрім іншого, Кластер ставить за мету підвищення ефективності у виробництві молока, поширення передового досвіду у технологіях, методах, процесах ведення молочного тваринництва. Зокрема, важливим завданням став пошук шляхів впровадження сучасного тваринництва серед господарств населення.

 В рамках діяльності кластеру «Натуральне молоко», після вивчення досвіду та детальної розробки проекту, ТОВ «УкрМілкІнвест» у 2017 році розпочав проект «Сімейні ферми», який передбачає відродження молочного тваринництва на селі, стимулювання розвитку малого підприємництва та збереження родин шляхом створення сучасних молочних сімейних ферм.

Ретельна розробка проекту дозволила після старту швидко досягнути перших практичних результатів. Деяка інформація про сучасний стан проекту:

•   Проект розпочався у листопаді 2017 року з відкриття першої сімейної молочної ферми (СМФ) в с. Стара Мощаниця Здолбунівського району на 10 голів ВРХ;

•   Відкриття чергової сімейної ферми – родини Пузирьових у с.Рачин Дубенського району – відзначилося візитом посла Канади в Україні, що засвідчило публічне визнання важливості проекту, як в економічній, так і соціальній площині;

•   У 2018 році до проекту приєдналась Хмельницька область, де на сьогодні відкрито перші три сімейні молочні ферми;

•   На кінець 2018 року у проекті 12 сімей, що утримують понад 200 голів ВРХ, добова заготівля молока учасниками проекту становить до 3000 л. на добу. Молоко від учасників проекту здається на молокопереробні підприємства з Рівненської та Хмельницької областей;

•   Проект отримує широку підтримку на різних рівнях: підписано меморандуми про сприяння у розвитку проекту з обласними, районними та селищними владними структурами, до створення сімейних молочних ферм долучаються молокопереробні підприємства; тісні партнерські відносини підтримуються з Львівською дорадчою службою ЛАДС.

•  У 2019 році приєдналось ще три області: Волинська, Тернопільська, Житомирська. Проєкт отримав грант від ПРООН та уряду Швеції в рамках «Посилене партнерство для сталого розвитку»;

•   Станом на червень 2020 року в межах проекту діє 34 сімейних молочних ферм в 6 областях України, до 2022 року планується відкриття 1000 сімейних ферм, а до 2026 року – 5000 сімейних ферм.

В розвиток проекту, ми плануємо додатково допомагати нашим партнерам по сімейним фермам відкривати молочні кооперативи, які будуть організовувати збір молока від населення на базі сімейних ферм. Перший кооператив було відкрито в березні 2018 року в с. Стара Мощаниця. До кінця 2020 року на базі сімейних молочних ферм передбачено створення не менше 5 фінансово життєздатних кооперативів.

У 2019 році від ПРООН та Уряду Швеції було отримане грантове фінансування на тестування бізнес моделі проекту та відкриття навчальних сімейних ферм та можливості масштабування проекту. Це висока довіра від партнерів засвідчує ефективність сімейної форми господарювання і у нас в Україні.

Для забезпечення ефективності ведення молочного тваринництва ТОВ «УкрМілкІнвест» під егідою Кластеру «Натуральне молоко» розробляє ще ряд ініціатив. Зокрема, започатковано дію Консультаційно-навчального центру, який забезпечує проведення навчально-практичних семінарів в тому числі он-лайн у зв’язку з карантином; для надання консультаційних послуг дорадництва ми підготували фахівців-дорадників. Для подолання дефіциту якісного ВРХ в найближчій перспективі ми плануємо запустити власну нетельну ферму і вирощувати якісне поголів’я як для своїх потреб, так і для наших партнерів з сімейних ферм. Для вирішення питання забезпечення якісним кормом реалізовано допоміжний проект з розвитку кормовиробництва, в межах якого було придбано високопродуктивний комбінований прес-обмотувач, який дозволяє забезпечувати якісним кормом як партнерські сімейні ферми, так і зовнішні господарства.

Командою проекту створено платформу для залучення інвестицій в сімейні ферми, цього річ команда проекту напрацювала підтримку від Уряду для сімейних молочних ферм, та розробили модель франшизи для прискорення розвитку дрібних і середніх фермерів в усій Україні.

Нашу команду і партнерів сьогодні об’єднує амбітна ціль - створити до 2025 року 5000 сімейних молочних ферм та перетворити 10% молока на якісне фермерське молоко не нижче 1 ґатунку.

Саме тому ми зацікавлені в широкій коаліції з ПРООН, USAID, ОДА, ОТГ, ГО працювати разом з Вами та на Харківщині допомагати сім’ям створювати свої бізнеси для сталого розвитку та добробуту сімей фермерів.

Ми звертаємось до вас для партнерства та готові презентувати проект «Сімейні молочні ферми» разом з сім’ями Ваших громад розпочинати співпрацію.

Контакти:

Сергій Чернієнко, керівник проекту, моб. 067-400-03-38, sergiy.chernienko@ukr.net

Людмила Іващук, фінансовий радник, моб. 050-382-61-27, ilo@dubnoinvest.com

Олександр Лісовський– координатор, моб. 096-948-82-75, oleksandrlisovs@gmail.com

Сайт: https://smf.org.ua/, https://familymilkinvest.com/


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних