Пошук

Перлини Малинівської громади

Дата: 02.06.2021 13:54
Кількість переглядів: 346

Фото без опису

 

 

Ми продовжуємо розповідати про видатних людей нашого краю на офіційній сторінці у ФБ та на сайті Малинівської громади.

Тамара Олександрівна Кваша

«Тільки вперед! Ніколи не здавайся!»

Попри всі перепони треба йти обраною стежкою по життю, в цьому впевнена Тамара Кваша. Вона живе за цим принципом сама та  пропагує його своїм учням.

Тамара Олександрівна народилась в Переможний 1945 рік у Росії, Костромської області.

  • Мій тато працював фельдшером, закінчив військово –фельдшерську школу, ще до революції, а мама була санітаркою. Пам’ятаю, як колись мені тато сказав, що професію варто обирати тільки за покликом серця. В першу чергу, це стосується професій лікаря та учителя.  В мене була подруга на рік старша, коли вона пішла в школу я теж попросилась у вчителів, щоб взяли і мене в перший клас. Я навіть вивчила віршик « Сшила Таня сарафанчик…». Мені дозволили приходити до школи, та відвідувати уроки. В 54 році ми всією родиною переїхали у Вологодську область, а вже за два роки в Україну. Школу закінчила я вже тут. В 1963 році вступила до Харківського  педучилища. Мій тато мріяв, аби бодай хтось із дітей обрав для себе професію учителя або лікаря. Адже батько вважав, що це благородні і дуже важливі професії. Лікар – рятує людські життя, учитель – навчає діток.  Після закінчення педучилища я працювала учителем молодших класів у Зеленому колодці. Це була малокомплектна школа. Тож мене перевели до Малинівської восьмирічки (нині ліцей №2).

В 1967 році Тамара Кваша вступила до вишу – ХПУ ім.Г. Сковороди. Отримала спеціальність - педагогіка і методика початкової освіти. З 1965 року і до виходу на заслужений відпочинок, вона пропрацювала в Малинівському ліцеї №2. А це 40 років в одній школі.

  • Попри те, що робота учителя складна. Я свою професію дуже люблю. Пам’ятаю кожного учня, а ще зберігаю деякі зошити, яким вже по 30 – 40 років. За  час свого учителювання я  випустила 10 випусків, а це приблизно 250 учнів. Маю нагороду Відмінник народної освіти України. Дуже пишаюсь своїми учнями, серед них і ваш колега, начальник відділу праці та соцзахисту Олег Картавін. Дуже рада, що мої випускники змогли знайти правильний шлях у своєму житті. Ось наприклад, Лариса Савельєва, стала кардіологом і рятує людські життя. Наталія Шишова обрала професію фармацевта. Я і досі підтримую тісний зв’язок з випускниками. Мене запрошують на зустрічі. До речі, нещодавно мені зізнались мої тодішні підопічні, а нині вже дорослі люди, що майже всі хлопці були потайки у мене закохані.

Воно і не дивно, адже Тамара Олександрівна дуже красива  і розумна жінка.

«Малинівка стала для мене не тільки другою батьківщиною, місцем омріяної професії, а й свого роду осередком кохання. Адже тут я зустріла свого чоловіка, Володимира. Це були справжні почуття з першого погляду. Пам’ятаю, я тоді з подружками пішла на танці. Він мене запросив на танець, а потім проводжав додому. Як згодом виявилось, ми були сусідами, мешкали на  одній вулиці. Точно доля! Я його дочекалась з армії. І в 1966 році ми створили сім'ю. У  шлюбі у нас народилось дві дівчинки: Зоя, яка працює медсестрою, і Людмила, вона також медик, працює лаборантом у Харкові», - розповідає Тамара Кваша.

Тож мрія тата нашої героїні збулась. І донька і онучки обрали для себе «найкращі» професії.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних