Пошук

Початок інспекційної кампанії з питань виявлення неоформлених трудових відносин

Дата: 22.07.2021 11:12
Кількість переглядів: 373

Фото без опису

Суб’єктам господарювання

усіх форм власності та видів господарювання

 

 

Початок інспекційної кампанії з питань виявлення неоформлених трудових відносин

 

У рамках виконання Національного плану спільних дій щодо зниження рівня не задекларованої праці на 2021 рік Державною службою України з питань праці за участі представників заінтересованих державних органів та соціальних партнерів з початку року проводиться національна інформаційно- розяснювальна кампанія про переваги задекларованої праці та ризики не задекларованої праці для працівників та роботодавців.

З 01.07.2021 в Україні стартувала інспекційна компанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин у суб’єктів господарювання усіх форм власності та видів господарської діяльності, які мають ризики використання не задекларованої праці та відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками після проведення інформаційних заходів.

З метою запобігання використанню не задекларованої праці у тому числі у неформальному секторі економіки інформуємо, що відповідно до норм Кодексу законів про працю України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Суб’єкти господарювання – юридичні та фізичні особи – при виплаті заробітної плати повинні враховувати, що її розмір не може бути менше мінімальної (з 1 січня 2021 – 6000 грн., а з 1 грудня 2021 – 6500 грн.), на зарплату нараховується єдиний соціальний внесок (22%), з неї утримується податок на доходи фізичних осіб (18%) та військовий збір (1,5%).

Звертаємо увагу, що у випадку ігнорування вимог трудового законодавства до керівників підприємств і приватних підприємців будуть застосовані штрафні санкції.

Кожен нелегальний працівник «обійдеться» роботодавцю у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. У разі повторного вчинення порушення протягом двох років з дня його виявлення вводиться штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.

До того ж, сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю, тобто і роботодавці, і наймані працівники мають розуміти, що легалізації праці та заробітної плати альтернативи немає.

Легалізація зайнятості населення та заробітної плати – важлива тема сьогодення. Суспільство має усвідомити, що легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас.

Шановні роботодавці, закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість працівників та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить зняти соціальну напругу, а громадянам отримати реальну соціальну підтримку.  


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних