Пошук

Державна служба зайнятості інформує

Дата: 05.04.2023 15:54
Кількість переглядів: 203

Фото без опису

Державний центр зайнятості: під час війни ринок праці зазнав значних змін

      Війна завдала збитків українській економіці, що призвело до ускладнень на ринку праці. Про те, чи є в українців шанси знайти роботу у цей складний час? 

      З початку військової агресії служба зайнятості здійснювала свою діяльність в умовах суттєвого скорочення попиту роботодавців на працівників через зниження економічної активності. При цьому зростання реєстрації безробітних в центрах зайнятості не було, адже значна частина громадян на початку війни не розірвала трудові відносини і повернулася до роботи після припинення активних бойових дій або на релоковані підприємства. Слід зазначити, що служба зайнятості може коментувати чисельність лише тих шукачів роботи, які звернулись до центрів зайнятості.

       Зараз статус безробітного мають 139 тис. осіб, що на 55% менше, ніж на початок повномасштабного вторгнення. З них - 100 тис. жінок та 39 тис. чоловіків. Якщо на початку 2022 року серед зареєстрованих безробітних жінки становили половину безробітних, то на сьогодні - 72%.

       У регіональному розрізі найбільша кількість безробітних зареєстрована в Харківській (11 тис.), Запорізькій (11 тис.) та Дніпропетровській (10 тис.) областях. 

     З початку війни кількість актуальних вакансій, зареєстрованих у базі даних Державної служби зайнятості, скоротилася на 44% - з 53 тис. (станом на 1 березня 2022 року) до 30 тис. (на 27 березня 2023 року). У регіональному розрізі, найбільша кількість вакансій зосереджена у Києві (5,4 тис.), Львівській (4,1 тис.), Дніпропетровській (2,5 тис.) та Хмельницькій (1,7 тис.) областях. У той же час на Єдиному порталі вакансій, який об’єднує базу вакансій служби зайнятості та шести провідних українських сайтів з пошуку роботи (Work.ua, robota.ua, novarobota.ua, PidBir, grc.ua, Jooble), щоденно налічується більше 150 тис. пропозицій роботи. Оновлення бази відбувається декілька разів на день.

     Обмежень щодо строків перебування у статусі безробітного немає. А період виплати допомоги з безробіття на час дії воєнного стану складає 90 днів. Для осіб передпенсійного віку (за рік до набуття права на пенсію) тривалість виплат не може перевищувати 360 днів.

      Структура вакансій у професійному розрізі суттєво не змінилася. Професії, які користувалися попитом до війни, потрібні і сьогодні. Роботодавці найчастіше шукають: кваліфікованих робітників з інструментом – 23% всіх поданих вакансій (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, пекар, слюсар-електрик з ремонту електроустаткування, електрослюсар підземний, слюсар аварійно-відновлювальних робіт, верстатник деревообробних верстатів, маляр);професіоналів - 18% (вчитель, фармацевт, лікар загальної практики-сімейний лікар, вихователь, інспектор, інженер, економіст, практичний психолог);робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин - 16% (водій, оператор заправних станцій, токар,  тракторист, оператор верстатів, машиніст екскаватора, водій навантажувача, оператор верстатів з програмним керуванням, фрезерувальник, машиніст крана).

     За даними служби зайнятості ТОП-5 найпопулярніших професій сьогодні виглядає так:

  • водій автотранспортних засобів;
  • підсобний робітник;
  • тракторист-машиніст сільськогосподарського та лісогосподарського  виробництва;
  • продавець продовольчих товарів;
  • оператор котельні.

     Під час війни суттєво зменшився попит на працівників у фінансовій та страховій сфері, на будівництві, у готельному та ресторанному бізнесі. Крім того, практично відсутній попит в авіаційному транспорті, сфері туризму, дозвілля та розваг.

     За останніми даними Державної служби статистики України середній розмір заробітної плати штатних працівників у 2022  році,  порівняно з 2021 роком, зріс на 6% та становив 15 тис. гривень. Найвищою зарплата була у сфері інформації та телекомунікацій (31 тис. грн), фінансовій та страховій діяльності (28 тис. грн), держаному управлінні та обороні (21 тис. грн), професійній, науковій та технічній діяльності (21 тис. грн). Найнижчою -  у поштовій та кур’єрській діяльності (9 тис. грн), тимчасовому розміщенні й організації харчування (9 тис. грн) та на будівництві (10 тис. грн).

      Усі зареєстровані безробітні, зокрема й ті, які втратили роботу вже під час війни, отримують допомогу з безробіття відповідно до чинного законодавства.Розмір та тривалість такої виплати залежить від страхового стажу людини (як загального так і набутого протягом12 місяців,  що  передували  реєстрації в центрі зайнятості), розміру зарплати, статті звільнення тощо. Допомога не може бути меншою мінімального розміру, який на сьогодні становить: 1800 грн - для застрахованих осіб і 1000 грн - для незастрахованих, або тих, які за останні 12 місяців, що передували реєстрації, мали страховий стаж менше семи місяців. Максимальний розмір виплати допомоги з безробіття в умовах воєнного стану не може перевищувати мінімальної зарплати, яка у 2023 році становить 6700 грн. 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних