Пошук

Загроза захворювання на ботулізм унаслідок підриву Каховської ГЕС

Дата: 04.08.2023 13:59
Кількість переглядів: 118

Фото без опису

 

Загроза захворювання на ботулізм унаслідок підриву Каховської ГЕС

👆Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються та накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.

Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.

Захворювання на ботулізм, як правило, виникають після вживання в їжу харчових продуктів, виготовлених переважно в домашніх умовах, з порушенням технології їхнього приготування та зберігання. Зокрема, це в’ялена або копчена риба, м’ясні, рибні та грибні консерви, паштети, ковбаси, залиті смальцем.

При вживанні їжі, забрудненої токсином, захворювання, як правило, виникає за 12-36 годин, але інкубаційний період може бути і від 2 годин до 2-5 днів. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин усмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи.

У хворих у цей час спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу.

Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день, частіше – за 4-8 днів від паралічу серцевого м’яза або дихального центру. Для нейтралізації ботулотоксину хворому вводять специфічну сироватку.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, ніж лікувати. Бережіть себе і своїх рідних🙏


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних