Пошук

Всесвітній день боротьби проти сказу

Дата: 28.09.2023 08:35
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

 

Всесвітній день боротьби проти сказу

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. На сьогоднішній день сказ реєструється у 115 країнах світу. Із кінця 1990-х епіцентр сказу в європейському регіоні через високий рівень імунізації диких тварин у Західній та Центральній Європі перемістився на схід.

Останні 30 років епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні є неблагополучною. Щорічно реєструють поодинокі випадки захворювань. Природні вогнища сказу існують практично на всій її території. Щорічно від 70 до 90 тисяч громадян звертаються за медичною допомогою з приводу покусів тварин або мали контакт з хворими домашніми і сільськогосподарськими тваринами.

Сказ характеризується гострим перебігом, ознаками енцефаліту, а при відсутності вчасного лікування – абсолютною летальністю. Щорічно у світі гине від сказу понад 55 тисяч людей, тобто кожні десять хвилин – один житель планети.

Людина, як правило, інфікується під час укусу (або ослюненні шкіри). Потрапивши до рани, деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6–12 днів), потім накопичується і розмножується у нейронах спинного і головного мозку, викликаючи фатальний енцефаліт.

Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу. Так, при укусі в обличчя ймовірність захворіти, а значить, – гарантованої смерті, складає до 90%, а при укусах в кисті рук – до 65%, в нижні кінцівки – до 25%.

Інкубаційний період у середньому становить від 2 тижнів до 3 місяців, (іноді до одного року і більше).

При укусах, подряпинах (чи ослиненні шкіри) будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкірних покривів і потраплянні інфікованого матеріалу на слизові оболонки (при розтині туш тварин, які загинули від сказу) – необхідно терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. А у разі потреби, призначається курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи ослинення. Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною. Антитіла у людини з’являються тільки на 12–14-й день, а максимальні їхні рівні досягаються лише через 30–40 днів. Імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

Для профілактики сказу необхідно:

регулярно вакцинувати свійських тварин;

уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;

не торкатися диких чи безпритульних тварин;

не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти).

Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних