Пошук

Африканська чума свиней та пташиний грип     

Дата: 22.01.2024 14:07
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

 

 

 

Африканська чума свиней та пташиний грип     

В Україні досить скадна епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней. Вакцини від АЧС – немає. Протягом минулого року було зареєстровано 23 випадки АЧС.

30.12.2023 року на території стихійного сміттєзвалища у лісосмузі біля садового кооперативу «Першотравневе», с. Травневе , Валківської міської територіальної громади, Богодухівського району вивлено трупи свиней  (1-4 міс). За результатами досліджень у патологічному матеріалі від трупів свиней  виявлено ДПК вірус африканської чуми свиней.

 Також, в Україні складною залишається епізоотична ситуація щодо пташиного грипу.  Станом на 9 січня 2024 року на території України зареєстровано декілька спалахів захворювання.

 Африканська чума свиней – це високозаразна інфекційна хвороба, яка за дуже короткий термін знищує все поголів’я у свиногосподарствах. Інкубаційний період африканської чуми триває від 3 до 12 діб. При виникненні захворювання в населеному пункті забороняється проводити забій та утримання свиней впродовж 6 місяців. АЧС – це одна з найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується великою смертністю, та значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення іі розповсюдження.  

Вірус хвороби може зберігатися в м’ясі інфікованих свиней до півроку, в охолоджених тушах (4º С) – півроку, у замороженому м’ясі (- 20º С) – безкінечно, в копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше, при 50º С вірус гине впродовж години. Вірус АЧС не становить небезпеки для людини!Рекомендації

– щодня оглядати тварин;

–  не купувати корми і кормові добавки невідомого погодження в не встановлених торгових місцях;

– не згодовувати тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней;

–  не купувати живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у невстановлених  торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;

– проводити заходи по боротьбі з гризунами та комахами;

– не допускати відвідування виробничих приміщень сторонніми особами;

– утримувати свиней в закритих приміщеннях;

–  не проводити подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної служби ветеринарної медицини;

– після відвідин лісу дезінфікувати одяг та взуття, мити руки з милом, а краще – прийняти душ;

– при полюванні на диких кабанів ні в якому разі не згодовувати їхні рештки домашнім свиням;

– при підозрі на африканську чуму свиней слід відразу звернутися до лікаря ветеринарної медицини.

Грип птиці є хворобою, яка має схильність до швидкого та неочікуваного розповсюдження.

Пташиний грип – це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 – це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний у птахів і може бути причиною їхньої смерті. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей. Грип птиці (класична чума птахів (КЧП), ексудативний тиф, заразна нежить птахів, брауншвейзька хвороба курей, заразний катар дихальних шляхів качок) – гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й значною загибеллю птиці.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних