Пошук

Чи безпечно пити воду з колодязя?

Дата: 09.04.2024 09:42
Кількість переглядів: 100

 

Фото без опису

Чиста і безпечна питна вода – запорука нашого благополуччя. Населення Харківської області все ще досить широко використовує джерела нецентралізованого водопостачання, переважно шахтні колодязі. Чи безпечно вживати воду з колодязя?

Хоча колодязна вода може здатися природним і економічно вигідним варіантом, необхідно враховувати потенційні ризики, які вона може становити для вашого здоров’я.

Колодязна вода надходить із підземних водоносних горизонтів і часто вважається чистою і безпечною. Однак вона може містити різні шкідливі речовини, що становлять небезпеку для здоров’я. Це особливо актуально навесні, коли існує ймовірність підтоплення колодязів та попадання різноманітних забруднень у питну воду.

Трапляється, що в процесі експлуатації старий колодязь, який багато років служив надійним джерелом якісної та смачної води кільком поколінням власників, не вимагаючи будь-якого догляду, раптом втрачає свої колишні цінні характеристики. Кількість води в ньому помітно знижується або рівень її залишається достатнім, але сама вода стає каламутною, змінює колір, набуває стороннього запаху або незвичайного смаку. Значить, настав час звернути на колодязь особливу увагу.

Ознаками того, що джерело вимагає професійного обслуговування, є:

- ледь помітна зміна кольору або відтінку води (зелений, жовтий, коричневий тощо);

- зниження її прозорості; поява стороннього запаху (ліків, хімікатів, водоймища, гнилі, сірководню, деревини та ін.) та присмаку (нафтопродуктів, гіркоти тощо);

- поява у воді ниткоподібних волокон, водоростей, різних домішок, помітних візуально;

- поява на внутрішній стороні стінок колодязя нальоту;

- зниження рівня води;

- руйнування шахти (зрубу), оголовка колодязя чи кришки.

Кожен із «симптомів» вказує на якусь конкретну причину. Так, наприклад, зміна кольору води та набуття нею зеленого відтінку є ознакою того, що в колодязі розмножилися одноклітинні водорості. А це, своєю чергою, свідчить про те, що в колодязь потрапляє сонячне світло через відсутність кришки або її поганий стан.

Червоно-рудий відтінок вказує на присутність у воді сполук заліза.

Сірувато-коричневий або чорний відтінок води свідчить про наявність продуктів розкладання органічних речовин, таких як мох, листя, дощові черв’яки, дрібні тварини, птахи, комахи, продукти життєдіяльності організмів тощо.

Найімовірніша причина погіршення якості води в колодязі – це замулювання через нерегулярне користування або зміну рівня ґрунтових вод. У цьому випадку для відновлення якості води досить просто його почистити.

Чистити колодязь краще в середині або наприкінці літа, коли кількість води в ньому мінімальна. Небажано проводити роботи з очищення колодязя навесні, коли рівень ґрунтових вод дуже високий та швидкість прибуття води велика. Весняне чищення може призвести до ще більшого замулювання колодязя свіжим рідким брудом, принесеним сильним потоком води в шахту.

Що ж потрібно зробити, щоб убезпечити себе та своїх близьких при використанні для пиття колодязної води?

По-перше, не рідше 1 разу на рік, особливо після завершення паводка, власниками шахтних колодязів повинна проводитися чистка колодязя з одночасним поточним ремонтом обладнання та кріплення, а також дезінфекція стінок колодязя та знезараження води. Під час проведення зазначених робіт пити воду із колодязя забороняється.

По-друге, вода з джерел використовується для питних цілей лише після проведення лабораторних досліджень за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. Для цього необхідно звернутися до будь-якої лабораторії, акредитованої на подібні види досліджень.

По-третє, у випадках, якщо ваш колодязь затоплений, щоб уникнути несприятливих наслідків, для пиття та приготування їжі необхідно використовувати тільки бутильовану або привозну воду гарантованої якості.

Пийте смачну, а головне якісну та безпечну воду!

 

 

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних