Малинівська селищна рада Чугуївського району
Харківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

Дата: 07.04.2025 10:21
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

 

 

 

Поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) — інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Будь-яку хворобу краще не допустити, ніж потім її лікувати, тому нагадуємо всім прості правила , рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть

уникнути ГКІ:

1. Підтримуйте чистоту:

👉мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

👉мийте руки після відвідування туалету;

👉вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

👉захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

✅відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

✅для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами й обробними дошками;

✅зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

✅ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

✅доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

✅сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

✅ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4 Зберігайте їжу при безпечній температурі:

✅не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

✅зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

✅не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

✅не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

✅використовуйте чисту або очищену воду;

✅обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

✅ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

✅не вживайте продукти, в яких закінчився термін придатності.

У випадку виявлення перших ознак кишкової інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних